owsianka jęczmienna na mleku dla dziecka

nakarm dziecko owsianką! To bardzo dobre dla zdrowia! Na śniadanie gotuję mojemu synowi owsiankę mleczną. Używam różnych zbóż, ale jego ulubionym jest owsianka jęczmienna)) jest dokładnie taka gruba. Jeśli chcesz ugotować owsiankę o bardziej płynnej konsystencji, musisz podwoić ilość mleka. Dzielę się przepisem, gotowanie jest bardzo proste!
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 77 % 27 g
160 kcal
IG: 7 / 70 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Umyj kaszę kilka razy, aż woda będzie czysta.

2. Włóż umyte płatki do rondla, wlej wodę, rozpal na małym ogniu, gotuj przez pół godziny.

3. Wlej mleko do gotowej owsianki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

4. 5 minut przed końcem gotowania dodaj masło, szczyptę soli i cukru, wymieszaj.

podawaj na ciepło.

smacznego dla Twoich dzieci i oczywiście dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy