owsianka jęczmienna na wodzie i mleku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przygotuj kaszę, a mianowicie: kilka razy umyj zimną wodą.
wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia i zagotuj.
włóż umyte płatki do wrzącej wody, dodaj sól i cukier.
gdy owsianka zacznie gęstnieć, Dodaj do niej mleko i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowana.
przykryj patelnię pokrywką i zawiń w ręcznik frotte, pozwól owsiance "dotrzeć" przez 20 minut.
układamy na talerzach, do każdej porcji wkładamy masło, dekorujemy w razie potrzeby, na przykład jagodami lub kawałkami owoców.
to takie pyszne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g