marynowane śliwki na zimę są pikantne
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy śliwki i sortujemy. Przebijamy, aby lepiej marynowały się w kilku miejscach.
2. Puszki są wstępnie sterylizowane na parze lub w piekarniku. Włóż śliwkę do słoików i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 5-6 minut i spuść.
3. Zagotuj syrop, wlej cukier do wody i zagotuj. Dodaj przyprawy do śliwek i napełnij syropem.
4. Zwijamy banki, przewracamy, przykrywamy czymś
Jak ostygną, Usuń w chłodne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g