marynowane śliwki na zimę są pikantne

pyszna, niezwykła i aromatyczna Śliwkowa przekąska! Pikantna, marynowana śliwka to bardzo prosty i łatwy przepis, szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużego wysiłku. Bardzo lubię śliwki i staram się przygotować więcej na zimę. Ugotowałem dżem i kompot, a sąsiad zasugerował ten przepis. Delikatne i apetyczne urozmaicą zimowe menu.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
72 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Myjemy śliwki i sortujemy. Przebijamy, aby lepiej marynowały się w kilku miejscach.

2. Puszki są wstępnie sterylizowane na parze lub w piekarniku. Włóż śliwkę do słoików i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 5-6 minut i spuść.

3. Zagotuj syrop, wlej cukier do wody i zagotuj. Dodaj przyprawy do śliwek i napełnij syropem.

4. Zwijamy banki, przewracamy, przykrywamy czymś
Jak ostygną, Usuń w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy