rolka miłości na Walentynki

ugotuj swoją bratnią duszę taką Super bułkę!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 68 % 19 g
136 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: ubij schłodzone jajka mikserem, dodaj cukier, wanilię, mąkę, skrobię i kakao. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem, wygładzić szpatułką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij biszkopt z piekarnika i szybko odwróć go na ręcznik i zdejmij pergamin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż wałek do ciasta na krawędzi rolki i zwiń w ręcznik, aż całkowicie ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Galaretka: najlepiej zrobić galaretkę dzień przed zrobieniem takiej bułki. Żelatynę zalać sokiem, pozostawić do pęcznienia żelatyny. Podgrzej mieszając sok z żelatyną do 60 stopni, ale nie gotuj! do całkowitego rozpuszczenia kryształów żelatyny. Wlej galaretkę do prostokątnej formy, ostudź i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij galaretkę z formy i pokrój ją w kostki wielkości serca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij takie serca z każdego bloku za pomocą formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto takie serca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem: ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rolada: rozwiń schłodzoną roladę. Posmaruj bułkę śmietaną. Połóż odwrócone serca na środku rolki. Posmaruj serca i bułkę pozostałym kremem,aby wszystko było jednym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń rolkę spoiny w spoinę i zapakuj w pergamin. Włóż do lodówki na godzinę, a najlepiej na dłużej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij z lodówki, uwolnij z pergaminu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Można ozdobić do smaku-lub cukrem pudrem lub czekoladą itp.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Taki jest podczas krojenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Miłej herbaty! Miłości i szczęścia! Wesołych Walentynek!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy