skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: ubij schłodzone jajka mikserem, dodaj cukier, wanilię, mąkę, skrobię i kakao. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem, wygładzić szpatułką.
Krok 2:
Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.
Krok 3:
Wyjmij biszkopt z piekarnika i szybko odwróć go na ręcznik i zdejmij pergamin.
Krok 4:
Połóż wałek do ciasta na krawędzi rolki i zwiń w ręcznik, aż całkowicie ostygnie.
Krok 5:
Galaretka: najlepiej zrobić galaretkę dzień przed zrobieniem takiej bułki. Żelatynę zalać sokiem, pozostawić do pęcznienia żelatyny. Podgrzej mieszając sok z żelatyną do 60 stopni, ale nie gotuj! do całkowitego rozpuszczenia kryształów żelatyny. Wlej galaretkę do prostokątnej formy, ostudź i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij galaretkę z formy i pokrój ją w kostki wielkości serca.
Krok 6:
Wytnij takie serca z każdego bloku za pomocą formy.
Krok 7:
Oto takie serca.
Krok 8:
Krem: ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.
Krok 9:
Rolada: rozwiń schłodzoną roladę. Posmaruj bułkę śmietaną. Połóż odwrócone serca na środku rolki. Posmaruj serca i bułkę pozostałym kremem,aby wszystko było jednym.
Krok 10:
Zwiń rolkę spoiny w spoinę i zapakuj w pergamin. Włóż do lodówki na godzinę, a najlepiej na dłużej.
Krok 11:
Wyjmij z lodówki, uwolnij z pergaminu.
Krok 12:
Można ozdobić do smaku-lub cukrem pudrem lub czekoladą itp.
Krok 13:
Taki jest podczas krojenia.
Krok 14:
Miłej herbaty! Miłości i szczęścia! Wesołych Walentynek!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g