zapiekanka bananowa z jogurtem

Wusna i bardzo zdrowa zapiekanka śniadaniowa. Połączenie jogurtu i owoców jest po prostu niezrównane! Dziś zwracam uwagę na zapiekankę bananową z jogurtem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 50 % 11 g
112 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij twaróg, jogurt i jajka w blenderze, aż będą gładkie. Jogurt powinien być do picia, desery z kubków nie są odpowiednie. Pożądane jest, aby nie zawierał dodatków, tylko czysty sfermentowany zakwas mleczny. Powinien być kremowy płyn. Dodaj pół łyżeczki cynamonu i wanilię na czubku noża do powstałej masy, jeśli nie ma wanilii, dodaj paczkę cukru waniliowego. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz banany i pokrój na podłużne połówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż pokrojone banany na dnie naczynia żaroodpornego. Napełnij je masą twarogową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czas gotowania wynosi 25-30 minut. Główną oznaką gotowości jest gęstość i złota skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy zapiekanka nabierze pięknego złotego koloru - jest gotowa! Podawać ze śmietaną.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • " Rastishka " - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g

Podobne przepisy