skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Ubij twaróg, jogurt i jajka w blenderze, aż będą gładkie. Jogurt powinien być do picia, desery z kubków nie są odpowiednie. Pożądane jest, aby nie zawierał dodatków, tylko czysty sfermentowany zakwas mleczny. Powinien być kremowy płyn. Dodaj pół łyżeczki cynamonu i wanilię na czubku noża do powstałej masy, jeśli nie ma wanilii, dodaj paczkę cukru waniliowego. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Obierz banany i pokrój na podłużne połówki.
Krok 4:
Połóż pokrojone banany na dnie naczynia żaroodpornego. Napełnij je masą twarogową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czas gotowania wynosi 25-30 minut. Główną oznaką gotowości jest gęstość i złota skorupa.
Krok 5:
Gdy zapiekanka nabierze pięknego złotego koloru - jest gotowa! Podawać ze śmietaną.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- " Rastishka " - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g