biszkoptowa szarlotka z syropem

bardzo piękne i pyszne ciasto, przygotowywane szybko i łatwo! Podajemy z herbatą, kawą, mlekiem.
ChloeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 90 % 35 g
162 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jajka zasypiamy cukrem i ubijamy na gładką masę.

dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki, wymieszaj i dodaj porcje do mieszanki jajecznej.

wszystko wymieszaj, ciasto okazuje się gęstą śmietaną. Jabłka pokrojone na kawałki i sok z cytryny mieszamy i dodajemy do ciasta, mieszamy.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż ciasto.

ułóż kółka jabłek na wierzchu, piecz w 190' 35 min.

gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą szpikulca.

wcześniej ugotuj syrop cukrowy i pozwól mu ostygnąć,

jeszcze ciepłe ciasto polać syropem cukrowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy