biszkoptowa szarlotka z syropem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
jajka zasypiamy cukrem i ubijamy na gładką masę.
dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki, wymieszaj i dodaj porcje do mieszanki jajecznej.
wszystko wymieszaj, ciasto okazuje się gęstą śmietaną. Jabłka pokrojone na kawałki i sok z cytryny mieszamy i dodajemy do ciasta, mieszamy.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż ciasto.
ułóż kółka jabłek na wierzchu, piecz w 190' 35 min.
gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą szpikulca.
wcześniej ugotuj syrop cukrowy i pozwól mu ostygnąć,
jeszcze ciepłe ciasto polać syropem cukrowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g