skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto z piernika: potrzebne produkty.
Krok 2:
Wymieszaj miód, cukier i masło. Ubij mikserem elektrycznym na gładką masę.
Krok 3:
Dodaj jajka, imbir, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy. Ubij mikserem elektrycznym na gładką masę.
Krok 4:
Dodaj mąkę, sodę, sól w częściach i zagnieść ciasto silikonową szpatułką.
Krok 5:
Dodaj kakao, Kontynuuj wyrabianie ciasta. Zrób to szybko.
Krok 6:
Posyp stół mąką, ułóż ciasto i szybko ugniataj ciasto.
Krok 7:
Ciasto podzielić na cztery części, owinąć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
Krok 8:
Ciasto z piernika będzie przechowywane w lodówce przez 1 miesiąc. To przepis na pachnące ciasto z piernika, z którego można zrobić pyszne i piękne wypieki.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 4 mm. Wytnij kształty w kształcie serca za pomocą formy.
Krok 10:
Ułóż ciasteczka z piernika na pergaminie, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3 minuty. Ostudzić pierniki.
Krok 11:
Lukier z piernika: potrzebne produkty.
Krok 12:
Dodaj części cukru pudru do białka.
Krok 13:
Za pomocą silikonowej szpatułki lub trzepaczki ubijaj, aż lukier nabierze śnieżnobiałego koloru.
Krok 14:
Dodaj sok i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Lukier z piernika jest gęsty, po wyschnięciu ma gładką, równą powierzchnię i nie kruszy się. To nie jest lukier, który jak na ciastach i nie okazuje się kruchy i ciężki, a po wyschnięciu nie kruszy się.
Krok 15:
Aby narysować cienkie linie, glazura powinna być gruba, a do pokrycia powierzchni nieco cieńsza. W przypadku gęstego lukru można dodać trochę proszku, a w przypadku płynnego można dodać 0,5 łyżeczki. wody i zamieszać. Do projektowania produktów można użyć mocnej torby celofanowej, torby pergaminowej, pilnika lub torby cukierniczej z dyszami.
Krok 16:
Pomaluj część glazury na Czerwono. Wypełnij kornet lukrem, odetnij róg. Nałóż biały lukier, wyrównaj powierzchnię wykałaczką. Tematycznie udekoruj ciasteczka czerwonym lukrem. Pozostaw ciasteczka na noc do całkowitego wyschnięcia. Miłego picia herbaty! Szczęśliwego Dnia wszystkich zakochanych!
opcje dekoracji tematycznych:
1. Pasek z sercami: z jednej strony nałóż kropki czerwonym lukrem, igłą wzdłuż kropek wzdłuż jednej linii.
2. Pocałunki: nałóż podłużne kropki czerwonego lukru, użyj igły, aby zrobić gąbki-narysuj kąciki ust, a następnie kokardkę na górnej wardze, podczas gdy igłę należy wytrzeć na serwetce, aby nie mieszać kolorów.
3. Napisz słowo miłość czerwonym lukrem, umieść małe kropki na krawędziach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g