bułeczki serca z makiem i cukrem

Makowe bułeczki cukrowe są miękkie i delikatne na Walentynki!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 58 % 38 g
360 kcal
IG: 63 / 0 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel ciasto na 4 kwadraty. Posmaruj każdy kwadrat ubitym jajkiem ze szczyptą soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp makiem i cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć każdy kwadrat w rolkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż rolkę na pół. Każda & quot; noga & quot; rolki w środku nie jest całkowicie przecięta na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdą połówkę & quot; nogi & quot; wykręć tak, aby widoczne było nadzienie makowe. Lekko dociśnij końce serc, uformuj spiczaste serce. Posmaruj serca ubitym jajkiem i posyp cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż serca na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej herbaty! Wesołych Walentynek!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy