bułeczki serca z makiem i cukrem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Podziel ciasto na 4 kwadraty. Posmaruj każdy kwadrat ubitym jajkiem ze szczyptą soli.
Krok 3:
Posyp makiem i cukrem.
Krok 4:
Przekręć każdy kwadrat w rolkę.
Krok 5:
Złóż rolkę na pół. Każda & quot; noga & quot; rolki w środku nie jest całkowicie przecięta na pół.
Krok 6:
Każdą połówkę & quot; nogi & quot; wykręć tak, aby widoczne było nadzienie makowe. Lekko dociśnij końce serc, uformuj spiczaste serce. Posmaruj serca ubitym jajkiem i posyp cukrem.
Krok 7:
Ułóż serca na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się zarumieni.
Krok 8:
Miłej herbaty! Wesołych Walentynek!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g