ciasto na herbatę z ciasta drożdżowego z jeżynami

spiralne ciasto z soczystym nadzieniem!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 48 % 22 g
261 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj nadzienie! Dodaj 1 łyżkę cukru do pół kilograma twarogu wbij 1 jajko i dodaj 1 łyżkę cukru waniliowego. Ugniataj łyżką, aż będzie gładka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zróbmy nadzienie ciasta! Potrzebujemy 1 kilograma ciasta francuskiego drożdżowego. (Jak przygotować szybką wersję tego testu, znajdziesz pod tym linkiem). Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto, około 3-4 milimetry. Otrzymaną warstwę dzielimy na 3 równe części i rozłóż nadzienie twarogowe na każdej części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łączymy wszystkie krawędzie i zwijamy kiełbaski do tej samej grubości. W ten sam sposób zrobię to z nadzieniem jagodowym. Rozłóż jeżyny na przygotowanym cieście, i posyp trochę cukrem na wierzchu. Mocujemy krawędzie i zwijamy kiełbaski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieranie ciasta! Formę, w której będziemy piec, smarujemy masłem i układamy wcześniej przygotowane kiełbaski, naprzemiennie nadzienia w postaci spirali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec! Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 i piec 35 minut, aż złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto kroimy i podajemy! Ciasto okazuje się bardzo smaczne i wcale nie jest trudne do przygotowania, tylko dar niebios na herbatę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy