skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj nadzienie! Dodaj 1 łyżkę cukru do pół kilograma twarogu wbij 1 jajko i dodaj 1 łyżkę cukru waniliowego. Ugniataj łyżką, aż będzie gładka.
Krok 2:
Zróbmy nadzienie ciasta! Potrzebujemy 1 kilograma ciasta francuskiego drożdżowego. (Jak przygotować szybką wersję tego testu, znajdziesz pod tym linkiem). Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto, około 3-4 milimetry. Otrzymaną warstwę dzielimy na 3 równe części i rozłóż nadzienie twarogowe na każdej części.
Krok 3:
Łączymy wszystkie krawędzie i zwijamy kiełbaski do tej samej grubości. W ten sam sposób zrobię to z nadzieniem jagodowym. Rozłóż jeżyny na przygotowanym cieście, i posyp trochę cukrem na wierzchu. Mocujemy krawędzie i zwijamy kiełbaski.
Krok 4:
Zbieranie ciasta! Formę, w której będziemy piec, smarujemy masłem i układamy wcześniej przygotowane kiełbaski, naprzemiennie nadzienia w postaci spirali.
Krok 5:
Piec! Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 i piec 35 minut, aż złoty kolor.
Krok 6:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy! Ciasto okazuje się bardzo smaczne i wcale nie jest trudne do przygotowania, tylko dar niebios na herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g