cytrynowe ciasteczka Walentynkowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij masło z cukrem.
Krok 2:
Dodaj żółtka i cukier waniliowy, ubij mikserem.
Krok 3:
Dodaj skórkę z cytryny i mąkę.
Krok 4:
Mieszaj do miękiszu, połóż na desce.
Krok 5:
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 6:
Posyp stół mąką. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 2 mm.Wytnij kształty serca z ciasta foremką.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż ciasteczka na pergaminie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Krok 8:
Ciasteczka do ostygnięcia. Opcjonalnie ciasteczka cytrynowe & quot; Walentynki & quot; można tematycznie ozdobić kolorowym lukrem cukrowym.
Krok 9:
Miłej herbaty!
Krok 10:
Szczęśliwego Dnia Zakochanych! Wesołych Walentynek! Miłość do wszystkich i szczęście!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g