ptysie żurawinowe na Walentynki

Przygotuj Romantyczne ptysie na wakacje! Ptysie z gotowego ciasta są zawsze ratunkiem, gdy goście są na wyciągnięcie ręki. Gotowanie jest bardzo łatwe, a z dżemem jest również bardzo smaczne!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 66 % 43 g
340 kcal
IG: 0 / 50 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego na prostokąty. Za pomocą formy Wytnij jedno lub dwa serca po jednej stronie prostokątów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż 1 łyżkę po przeciwnej stronie prostokątów ciasta. l dżem, odchodząc od krawędzi 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj dżem ciastem, aby zrobić kwadrat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj widelca, aby przymocować krawędzie ciasta ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko wstrząśnij jajkiem widelcem. Za pomocą silikonowego pędzla przykryj wierzch ptysiów jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ptysie z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej herbaty! Wesołych Walentynek! Miłości i szczęścia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g

Podobne przepisy