ptysie żurawinowe na Walentynki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Pokrój warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego na prostokąty. Za pomocą formy Wytnij jedno lub dwa serca po jednej stronie prostokątów.
Krok 3:
Połóż 1 łyżkę po przeciwnej stronie prostokątów ciasta. l dżem, odchodząc od krawędzi 1 cm.
Krok 4:
Przykryj dżem ciastem, aby zrobić kwadrat.
Krok 5:
Użyj widelca, aby przymocować krawędzie ciasta ze wszystkich stron.
Krok 6:
Lekko wstrząśnij jajkiem widelcem. Za pomocą silikonowego pędzla przykryj wierzch ptysiów jajkiem.
Krok 7:
Piecz ptysie z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Krok 8:
Miłej herbaty! Wesołych Walentynek! Miłości i szczęścia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g