skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Ubij jajka, dodaj mleko skondensowane
Krok 3:
I stopniowo dodawaj mąkę w małych porcjach. Dodaj sodę i cukier waniliowy, ponownie dobrze ubij. Okazuje się ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni każde ciasto przez 12-15 minut.
Krok 4:
Pozwól ciastom ostygnąć podczas przygotowywania kremu.
Krok 5:
Ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści, drobno posiekaj suszone śliwki. Wymieszaj śmietanę z posiekanymi śliwkami. Wysyłamy na zimno przez 30 minut do zestalenia.
Krok 6:
Schłodzone ciasta obficie smarujemy schłodzonym kremem, smarujemy Torus z boków. Udekoruj wierzch do woli, udekorowałem suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i czekoladą i pozwól ciastu moczyć się przez 2-3 godziny.
Krok 7:
Ciasto skondensowane ze śmietaną i suszonymi śliwkami jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g