skład / składniki
metoda gotowania
Dojenie biszkoptu:ubij jajka z cukrem. Ubijaj przez 10-15 minut. Dodaj mąkę. Łopatką wymieszać, nie mikserem!Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
do impregnacji: gotować z cukier z wodą, aż zgęstnieje i namoczyć schłodzony biszkopt.
dla sufletu: żelatynę moczyć w wodzie. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem 150gr, dodaj mleko.jeszcze raz wymieszaj i dodaj mąkę. Umieść mieszaninę w łaźni wodnej, mieszając, doprowadzić do konsystencji kremu. Jeśli pojawią się grudki, przetrzyj przez sito. Przykryj folią i umieść.schładzać. Gdy mieszanina ostygnie, ubij masło o temperaturze climnate. Dodaj olej do schłodzonej mieszanki. Ubij białka i pozostałe 150 g cukru na szczyty, nie dłużej, nie możesz przerwać białek. Żelatynę rozpuszcza się w ogniu, a gdy się rozpuści, usuwa się z ognia i przez sito wlewa się cienkim strumieniem do białek. Następnie delikatnie połącz białka i mieszaninę oleju, mieszając ręczną trzepaczką. Formujemy ciasto, biszkopt na dnie formy, wylewamy krem na wierzch i wkładamy na noc do lodówki.
lukier: podpalamy cukier, mleko mieszając, gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao. Po zagęszczeniu zdejmij z ognia i dodaj olej i szybko.polewamy ciasto
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g