ciasto Ptasie mleko

Spróbuj zrobić pyszne ciasto! Dziś znalazłam ten przepis. Od dawna chciałem spróbować zrobić ciasto "Ptasie mleko". Okazuje się nierealistycznie smaczne!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 60 % 26 g
219 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

Dojenie biszkoptu:ubij jajka z cukrem. Ubijaj przez 10-15 minut. Dodaj mąkę. Łopatką wymieszać, nie mikserem!Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
do impregnacji: gotować z cukier z wodą, aż zgęstnieje i namoczyć schłodzony biszkopt.
dla sufletu: żelatynę moczyć w wodzie. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem 150gr, dodaj mleko.jeszcze raz wymieszaj i dodaj mąkę. Umieść mieszaninę w łaźni wodnej, mieszając, doprowadzić do konsystencji kremu. Jeśli pojawią się grudki, przetrzyj przez sito. Przykryj folią i umieść.schładzać. Gdy mieszanina ostygnie, ubij masło o temperaturze climnate. Dodaj olej do schłodzonej mieszanki. Ubij białka i pozostałe 150 g cukru na szczyty, nie dłużej, nie możesz przerwać białek. Żelatynę rozpuszcza się w ogniu, a gdy się rozpuści, usuwa się z ognia i przez sito wlewa się cienkim strumieniem do białek. Następnie delikatnie połącz białka i mieszaninę oleju, mieszając ręczną trzepaczką. Formujemy ciasto, biszkopt na dnie formy, wylewamy krem na wierzch i wkładamy na noc do lodówki.
lukier: podpalamy cukier, mleko mieszając, gdy cukier się rozpuści, dodajemy kakao. Po zagęszczeniu zdejmij z ognia i dodaj olej i szybko.polewamy ciasto

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy