skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej 2 szklanki kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu do miski, wlej 2 szklanki kaszy manny mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw na 15 minut, aby semolina puchła
Krok 2:
W 2 jajkach wlej 200 gramów cukru i ubij mikserem do bujnej lekkiej masy.
Krok 3:
Wymieszaj spuchniętą semolinę i wlej ubite jajka. Dodaj 1 łyżeczkę sody i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części i w jednej części przesiać 1-2 łyżki kakao. Wymieszać.
Krok 5:
Upiecz ciasto! Formę pokrytą papierem pergaminowym smarujemy masłem I wlej ciasto czekoladowe. Na wierzch wlej lekkie ciasto i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut, sprawdzamy gotowość wykałaczką.
Krok 6:
Ciasto Jest Gotowe! Wyjmujemy z formy, kroimy i cieszymy się jego niezwykłym smakiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g