ciasto z galaretką mandarynkową

tarta Mandarynkowa: danie, z którego trudno się oderwać! Herbatka z tym ciastem jest bardzo uduchowiona )
ChloeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 65 % 37 g
292 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

mikserem ubij jajka z masłem, cukrem waniliowym i cukrem, aż będą puszyste. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.

wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (o średnicy 22 cm). Ułóż plasterki mandarynki na wierzchu. Jeśli weźmiesz większą formę, ilość składników należy podwoić.

Piec 30-40 minut (w zależności od piekarnika)w 180 gr.

przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

polewamy polewą gorące ciasto.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy