ciasto z galaretką mandarynkową
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
mikserem ubij jajka z masłem, cukrem waniliowym i cukrem, aż będą puszyste. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (o średnicy 22 cm). Ułóż plasterki mandarynki na wierzchu. Jeśli weźmiesz większą formę, ilość składników należy podwoić.
Piec 30-40 minut (w zależności od piekarnika)w 180 gr.
przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
polewamy polewą gorące ciasto.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g