skład / składniki
metoda gotowania
1 szklanka - 250 ml. mąkę wymieszać z sodą i solą, przesiać zjeżdżalnią na desce. Margarynę pokroić na kawałki, położyć na mące. Posiekaj mąkę i margarynę nożem, aby wszystko zamieniło się w małe ziarna
jajka trzepaczką lekko ubić z cukrem
dodaj śmietanę, wymieszaj
w mące zrób zagłębienie, wlej do niego mieszaninę jajek i śmietany.
szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
aby zrobić ciastka tego samego rozmiaru, wziąłem duży kubek, a do dziury w środku użyłem radzieckich foremek do babeczek.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, Wytnij ciasto kubkiem, użyj ostrego noża, aby zrobić falistą krawędź.
blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia (kiedyś była to kalka kreślarska). Wymieszaj żółtko z olejem. Smarujemy ciasta tą mieszanką.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Piec na złoty kolor około 15 minut.Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g