ciasta na śmietanie

spodoba się każdemu bez wyjątku-spróbuj! Wielu najprawdopodobniej pamięta ciasta mleczne, które były powszechne w czasach radzieckich.
AleksanderAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 61 % 41 g
364 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1 szklanka - 250 ml. mąkę wymieszać z sodą i solą, przesiać zjeżdżalnią na desce. Margarynę pokroić na kawałki, położyć na mące. Posiekaj mąkę i margarynę nożem, aby wszystko zamieniło się w małe ziarna
jajka trzepaczką lekko ubić z cukrem
dodaj śmietanę, wymieszaj
w mące zrób zagłębienie, wlej do niego mieszaninę jajek i śmietany.
szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

aby zrobić ciastka tego samego rozmiaru, wziąłem duży kubek, a do dziury w środku użyłem radzieckich foremek do babeczek.
rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, Wytnij ciasto kubkiem, użyj ostrego noża, aby zrobić falistą krawędź.
blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia (kiedyś była to kalka kreślarska). Wymieszaj żółtko z olejem. Smarujemy ciasta tą mieszanką.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Piec na złoty kolor około 15 minut.Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy