leniwa Baklava pita
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
posiekaj orzechy i wymieszaj z cukrem. Umieść 2 arkusze chleba pita w natłuszczonej formie. Nasmaruj każdy z nich obficie olejem. Posyp mieszanką orzechów i cukru na wierzchu. Przykryj chlebem pita i ponownie posmaruj olejem. Powtarzaj warstwy aż ostatnia warstwa pozostanie z chleba pita. Posmaruj górną warstwę pozostałym olejem i żółtkiem. Piec około 30 minut. Wymieszaj wszystkie składniki syropu w rondlu, gotuj na małym ogniu. Ostudzić. Pokrój pahwal na kawałki i obficie polej schłodzonym syropem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal / 100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g

