leniwa Baklava pita

bardzo prosty i pyszny przepis na słodycze pita. Łatwy do wykonania przepis na pahwala. Co również nie wymaga ogromnych kosztów, ponieważ wszystko, czego potrzebujesz, to chleb pita, miód i orzechy! Tylko raz, dwa, trzy!
Ola JagodkinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 56 % 40 g
417 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

posiekaj orzechy i wymieszaj z cukrem. Umieść 2 arkusze chleba pita w natłuszczonej formie. Nasmaruj każdy z nich obficie olejem. Posyp mieszanką orzechów i cukru na wierzchu. Przykryj chlebem pita i ponownie posmaruj olejem. Powtarzaj warstwy aż ostatnia warstwa pozostanie z chleba pita. Posmaruj górną warstwę pozostałym olejem i żółtkiem. Piec około 30 minut. Wymieszaj wszystkie składniki syropu w rondlu, gotuj na małym ogniu. Ostudzić. Pokrój pahwal na kawałki i obficie polej schłodzonym syropem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal / 100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy