skład / składniki
metoda gotowania
wraz z nadejściem ciepła pojawia się dużo zieleni, w tym zdrowy szczaw. Prawdopodobnie każdy przynajmniej raz próbował potraw z tego lekko kwaśnego świeżego zioła. Ale deser z niego jest nie mniej smaczny!
wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno mieć miękką konsystencję.
włącz piekarnik na 200 stopni.
miękkie masło włożyć do miski i zmielić z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko, śmietanę i ubij wszystko dobrze trzepaczką.
przesiej mąkę w osobnym pojemniku i wymieszaj z sodą oczyszczoną.
dodając trochę mąki, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę podczas ugniatania-ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny.
spłucz świeże liście szczawiu. Odetnij łodygi i zepsute liście, pokrój na średnie kawałki.
posiekany szczaw zalać wrzącą wodą i natychmiast wrzucić do durszlaka, aby cała woda była szklana.
lekko wysuszony przełożyć do miski, dodać cukier, wanilinę i dobrze wymieszać.
weź ogniotrwały pojemnik o odpowiednim kształcie, posmaruj go kawałkiem masła i posyp mąką.
wypoczęte ciasto wyłożyć z lodówki, podzielić na dwie części - dużą i małą. Rozwałkuj Większość do kształtu pojemnika, w którym ciasto zostanie upieczone, lekko przekraczając jego krawędzie. Połóż arkusz ciasta na dnie pojemnika na ciasto i rozłóż boki ciasta wzdłuż krawędzi.
aby nadzienie nie przedostało się przez ciasto, a ciasto nie stało się zbyt mokre, posyp spód wyłożonego ciasta skrobią ziemniaczaną.
umieść nadzienie szczawiowe w naczyniu do pieczenia, rozprowadź równomiernie.
pozostałą niewielką część ciasta rozwałkuj na kwadratowy arkusz i za pomocą noża do pizzy lub zwykłego pokrój ciasto na równe, wąskie paski.
ułóż pokrojone paski na wierzchu nadzienia szczawiowego w poprzek. Uformuj razem brzegi ciasta.
umieść naczynie do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piecz przez pół godziny lub do momentu, aż ciasto się zrumieni.
wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć, przenieś do ładnego naczynia i pokrój na kawałki. Ciasto można posypać cukrem pudrem na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g