szczaw ciasto słodkie

letnie słodkie ciasto z ziołami jest pyszne! Słodkie ciasto szczawiowe to po prostu idealny deser na herbatę lub kawę, którą chcesz spróbować latem gdzieś w kraju. Delikatne zwiewne ciasto harmonizuje ze słodkim, soczystym, lekko kwaśnym nadzieniem szczawiowym.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 68 % 34 g
256 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

wraz z nadejściem ciepła pojawia się dużo zieleni, w tym zdrowy szczaw. Prawdopodobnie każdy przynajmniej raz próbował potraw z tego lekko kwaśnego świeżego zioła. Ale deser z niego jest nie mniej smaczny!

wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno mieć miękką konsystencję.

włącz piekarnik na 200 stopni.

miękkie masło włożyć do miski i zmielić z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko, śmietanę i ubij wszystko dobrze trzepaczką.

przesiej mąkę w osobnym pojemniku i wymieszaj z sodą oczyszczoną.

dodając trochę mąki, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę podczas ugniatania-ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.

rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny.

spłucz świeże liście szczawiu. Odetnij łodygi i zepsute liście, pokrój na średnie kawałki.

posiekany szczaw zalać wrzącą wodą i natychmiast wrzucić do durszlaka, aby cała woda była szklana.
lekko wysuszony przełożyć do miski, dodać cukier, wanilinę i dobrze wymieszać.

weź ogniotrwały pojemnik o odpowiednim kształcie, posmaruj go kawałkiem masła i posyp mąką.

wypoczęte ciasto wyłożyć z lodówki, podzielić na dwie części - dużą i małą. Rozwałkuj Większość do kształtu pojemnika, w którym ciasto zostanie upieczone, lekko przekraczając jego krawędzie. Połóż arkusz ciasta na dnie pojemnika na ciasto i rozłóż boki ciasta wzdłuż krawędzi.

aby nadzienie nie przedostało się przez ciasto, a ciasto nie stało się zbyt mokre, posyp spód wyłożonego ciasta skrobią ziemniaczaną.

umieść nadzienie szczawiowe w naczyniu do pieczenia, rozprowadź równomiernie.

pozostałą niewielką część ciasta rozwałkuj na kwadratowy arkusz i za pomocą noża do pizzy lub zwykłego pokrój ciasto na równe, wąskie paski.

ułóż pokrojone paski na wierzchu nadzienia szczawiowego w poprzek. Uformuj razem brzegi ciasta.

umieść naczynie do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piecz przez pół godziny lub do momentu, aż ciasto się zrumieni.

wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć, przenieś do ładnego naczynia i pokrój na kawałki. Ciasto można posypać cukrem pudrem na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy