bułeczki prosięta

wspaniała uczta na stole noworocznym w roku Świni Dzika. Wesołe bułeczki dla prosiąt nadają się również na przyjęcie dla dzieci. Bułki z kiełbaskami w postaci zabawnych prosiąt przypadną do gustu wszystkim, ponieważ wypieki są piękne i smaczne!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 64 % 34 g
259 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do zrobienia bułek prosiąt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku ciasta wlej połowę całej normy mleka do miski, podgrzanej do 40 stopni. W mleku rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i 1 łyżka.l mąka. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże działały. Kiedy pojawi się Czapka z pianki, możesz zacząć wyrabiać ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W dużej misce połącz pozostałe ciepłe mleko, zmiękczone masło, pozostały cukier, sól i jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj składniki trzepaczką, dodaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W porcjach wsypując mąkę, zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie ugniataj ciasto drożdżowe na stole posypanym mąką. Ciasto jest bardzo dobre, elastyczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 8 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz kiełbaski. Pokrój każdą kiełbasę na pół i odetnij krawędzie potrzebne do dekoracji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj jedną część ciasta na wstążkę o szerokości odpowiadającej wielkości połowy kiełbasy i długości 20 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż połowę kiełbasy na jednej krawędzi tego rozwałkowanego kawałka ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiń bułkę, aby kiełbasa znalazła się w środku i była oglądana z obu stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój bułkę z kiełbasą na pół i umieść miejsce cięcia do góry. Otrzymasz dwie przyszłe bułki. W ten sposób z 8 kawałków ciasta powstanie 16 bułek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Użyj dłoni, aby lekko docisnąć ciasto wokół kiełbasy, aby lekko nad nią wystawało.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś przyszłe bułki na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pozostaw trochę miejsca między bułkami - po upieczeniu będą się powiększać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przycięte krawędzie kiełbasek pokroić na 32 ćwiartki. Przymocuj je do bułek, imitując uszy. Zrób "Oczy" kawałkami rodzynek i wyciśnij dziurki w kiełbasach za pomocą rurki koktajlowej, aby uzyskać "prosiaczki".

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Bułki posmarować żółtkiem zmieszanym z wodą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz bułki w kształcie prosiąt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy