skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do zrobienia bułek prosiąt.
Krok 2:
W przypadku ciasta wlej połowę całej normy mleka do miski, podgrzanej do 40 stopni. W mleku rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i 1 łyżka.l mąka. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże działały. Kiedy pojawi się Czapka z pianki, możesz zacząć wyrabiać ciasto.
Krok 4:
W dużej misce połącz pozostałe ciepłe mleko, zmiękczone masło, pozostały cukier, sól i jajko.
Krok 5:
Wymieszaj składniki trzepaczką, dodaj ciasto.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko.
Krok 7:
W porcjach wsypując mąkę, zagnieść ciasto.
Krok 8:
Przykryj miskę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 9:
Po godzinie ugniataj ciasto drożdżowe na stole posypanym mąką. Ciasto jest bardzo dobre, elastyczne.
Krok 10:
Podziel ciasto na 8 części.
Krok 11:
Obierz kiełbaski. Pokrój każdą kiełbasę na pół i odetnij krawędzie potrzebne do dekoracji.
Krok 12:
Rozwałkuj jedną część ciasta na wstążkę o szerokości odpowiadającej wielkości połowy kiełbasy i długości 20 cm.
Krok 13:
Połóż połowę kiełbasy na jednej krawędzi tego rozwałkowanego kawałka ciasta.
Krok 14:
Zwiń bułkę, aby kiełbasa znalazła się w środku i była oglądana z obu stron.
Krok 15:
Pokrój bułkę z kiełbasą na pół i umieść miejsce cięcia do góry. Otrzymasz dwie przyszłe bułki. W ten sposób z 8 kawałków ciasta powstanie 16 bułek.
Krok 16:
Użyj dłoni, aby lekko docisnąć ciasto wokół kiełbasy, aby lekko nad nią wystawało.
Krok 17:
Przenieś przyszłe bułki na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pozostaw trochę miejsca między bułkami - po upieczeniu będą się powiększać.
Krok 18:
Przycięte krawędzie kiełbasek pokroić na 32 ćwiartki. Przymocuj je do bułek, imitując uszy. Zrób "Oczy" kawałkami rodzynek i wyciśnij dziurki w kiełbasach za pomocą rurki koktajlowej, aby uzyskać "prosiaczki".
Krok 19:
Bułki posmarować żółtkiem zmieszanym z wodą.
Krok 20:
Piecz bułki w kształcie prosiąt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Krok 21:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g