ciasto drożdżowe z orzechami rodzynkowymi serkiem śmietankowym

co może być smaczniejszego niż ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami? Ciasto jest idealne do świątecznej kolacji z rodziną, do pysznej parzonej herbaty.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 39 % 31 g
węglowodany 51 % 41 g
432 kcal
IG: 10 / 10 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka mikserem. Dodaj olej roślinny, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier biały i cukier brązowy oraz połowę porcji mąki (125 GR). Dobrze wymieszaj wszystko mikserem na średniej prędkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj pozostałą mąkę (125 GR), cynamon, sól, drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do ciasta orzechy włoskie, rodzynki i kakao. Wymieszaj ciasto szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź dwie formy o tej samej wielkości i posmaruj je olejem roślinnym. Następnie rozłóż ciasto na dwie formy, aby ilość ciasta była taka sama w obu formach. Umieść piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj krem. Ubij masło, dodaj do niego cukier puder i ponownie ubij mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ser śmietankowy i ponownie mieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Włóż krem do lodówki i pozostaw na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij formy z piekarnika. Ostudzić. Następnie pokrój ciasto na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż krem szpatułką na jednej z połówek ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj drugą połową ciasta. Udekoruj wierzch ciasta pozostałym kremem za pomocą worka do szprycowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ciasto mielonym cynamonem i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut przed podaniem. Okazało się piękne i pyszne ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami. Możesz również ozdobić drugą część ciasta. Ale sam tort okazuje się smaczny i bez dekorowania kremem. Smacznego!

proste i pyszne ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami doskonale uzupełni świąteczną kolację dla małej rodziny.
ciasto ma delikatną konsystencję, nie mdłe, o przyjemnym smaku.
z powstałych składników wychodzą 2 małe ciasta. Jeśli weźmiesz większe naczynie do pieczenia, możesz zrobić jedno duże ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy