skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym do miękkości.
Krok 4:
Filet z łososia pokroić na średnie kawałki.
Krok 5:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki lub półkola.
Krok 6:
Połącz ziemniaki, ryby, smażoną cebulę. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Możesz użyć przypraw, wziąłem suszoną bazylię. Posyp wszystko olejem roślinnym. Delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Rozłóż powstałą masę w naczyniu do pieczenia.
Krok 8:
Do sosu rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości śmietany, dodać drobno posiekane warzywa, resztę śmietany i wymieszać.
Krok 9:
Napełnij SOS rybą i ziemniakami. Wyciśnij sok z cytryny, posyp nim zapiekankę na wierzchu. Zamknij formę folią.
Krok 10:
Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni. 30-35 minut do ugotowania. Podawaj zapiekankę rybną na gorąco z sałatką warzywną.
wziąłem wcześniej przygotowany filet z łososia. Jeśli używana jest cała ryba, należy ją umyć, oczyścić z wnętrzności, skóry i kości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g