włoskie cantuccini

CANTUCCINI lub Biscotti di Prato, najsłynniejsze włoskie ciastko.
Andrey MatvienkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 74 % 51 g
325 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

wymieszaj mąkę ze stopionym masłem i proszkiem do pieczenia, wymieszaj;

ubij jajka z cukrem; zetrzyj skórkę z cytryny na tarce, połącz wszystko, zagniataj ciasto; podzielone na 4 części, zwinięte w kształt kiełbasy;rozłóż na blasze do pieczenia w dużej odległości od siebie, aby się nie sklejały; piec 20 minut w temperaturze 110 °C powstałe batoniki są cięte ukośnie o szerokości 1 cm; umieścić w ciepłym miejscu do wyschnięcia 100 g z czerwonym winem deserowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy