włoskie cantuccini
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj mąkę ze stopionym masłem i proszkiem do pieczenia, wymieszaj;
ubij jajka z cukrem; zetrzyj skórkę z cytryny na tarce, połącz wszystko, zagniataj ciasto; podzielone na 4 części, zwinięte w kształt kiełbasy;rozłóż na blasze do pieczenia w dużej odległości od siebie, aby się nie sklejały; piec 20 minut w temperaturze 110 °C powstałe batoniki są cięte ukośnie o szerokości 1 cm; umieścić w ciepłym miejscu do wyschnięcia 100 g z czerwonym winem deserowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g