skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko kurze na patelni. Tutaj wlej cukier, szczyptę soli, a także rozłóż miód.
2. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką, aż będą gładkie.
3. A teraz dodaj masło do powstałej masy i wyślij patelnię do ognia.
4. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy masę do wrzenia, ale nie gotujemy.
5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sodę do gorącej masy. Zacznie syczeć, masa wzrośnie. Niech ostygnie do temperatury pokojowej.
aby przyspieszyć proces chłodzenia, możesz umieścić patelnię w większej misce wypełnionej zimną wodą.
6. Przesiej mąkę. Następnie wprowadzamy do schłodzonej masy. Zagnieść miękkie ciasto. Lekko przylega do dłoni. Nie musisz dodawać więcej mąki niż wskazano, w przeciwnym razie możesz zdobyć ciasto.
7. Pakujemy ciasto w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2 godziny lub możesz na noc. Ciasto stanie się gęstsze i wcale nie będzie lepkie.
8. Po upływie określonego czasu dzielimy ciasto na dwie części, z których każdą zwijamy w cienką warstwę. Grubość nie przekracza 3-4 mm.
9. Na papierze lub tekturze wycinamy szablon jednostki. Następnie nakładamy go na ciasto, wycinamy wzdłuż niego kontur. Nakłuwamy samą liczbę widelcem. Z pozostałego ciasta możesz upiec ciasteczka.
10. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 3-4 minuty. Ciasta faktycznie pieczą się bardzo szybko. Nie ma sensu prześwietlać ciast w piekarniku, ponieważ staną się przesuszone.
11. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadź śmietanę do wrzenia, ale nie gotuj.
12. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski. Wlej czekoladę gorącą śmietaną, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
13. Następnie przykrywamy folię spożywczą do kontaktu i wysyłamy do lodówki na 8 godzin. Możesz gotować wieczorem i pozostawić na noc.
14. Po określonym czasie wyjmujemy krem z lodówki. Ubij ser śmietankowy mikserem, aż będzie puszysty.
15. Następnie wlej schłodzoną śmietanę do pojemnika z bitym serem śmietankowym, kontynuuj ubijanie, aby składniki się połączyły.
16. Przenieś krem do torby do gotowania, umieść go na ciastach za pomocą okrągłej dyszy. W ten sposób zbieramy ciasto.
Udekoruj ciasto do smaku. Możesz użyć bezy, świeżych kwiatów, świeżych jagód. I możesz pokryć ciasto mastyksem. W przypadku wersji mastyksowej musisz najpierw wyrównać powierzchnię ciasta. Najsmaczniejszym i najbardziej odpowiednim do tego przypadku jest krem ganache.
14. Czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w kuchence mikrofalowej. Gdy czekolada trochę ostygnie, wprowadzamy do niej masło o temperaturze pokojowej. Mieszaj, aż będzie gładka. Ganache wysyłamy do lodówki, aby stał się gęstszy.
15. Wyrównaj powierzchnię ciasta ganache dwa razy, jeśli to konieczne - trzy razy. Do mastyksu potrzebujesz idealnie gładkiej i równej podstawy. Ciasto wysyłamy do lodówki po każdym wyrównaniu na pół godziny.
16. Przygotowane ciasto pokrywamy mastyksem, dekorujemy figurami mastyksu. Figurki można przygotować z wyprzedzeniem. Można je również zamówić lub kupić w specjalistycznym sklepie ze słodyczami.
Wesołych Świąt i pysznego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g