Pizza z kiełkami fasoli mung i szpinakiem

Przygotuj niezwykle smaczną wegetariańską pizzę! Pizza z kiełkującej fasoli mung i szpinaku jest dość niezwykła. Baza jest przygotowywana bez użycia mąki, co natychmiast urzeka zwolenników zdrowej diety. Takie danie spodoba się tym, którzy są na diecie, starając się pozbyć dodatkowych kilogramów. Baza jest cienka, chrupiąca. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Można go uzupełnić kawałkami Jalapeno, ananasa, kalafiora, pieczonego tofu. Świeże liście mięty sprawią, że smak będzie bardziej pikantny.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 50 % 9 g
100 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Najpierw musisz przygotować bazę do pizzy. Jest to dość niezwykły proces, ponieważ baza nie zawiera mąki, a zatem nie trzeba wyrabiać ciasta. Więc:

- w misce blendera rozprowadzamy kiełki fasoli mung i płatków owsianych;

- zielone papryczki chili myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na kilka kawałków;

- imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę, wysyłamy do miski blendera wraz z papryczką chili;

- czosnek obieramy, wysyłamy do pozostałych składników;

- szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi;

- pomidor umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do miski blendera razem ze szpinakiem;

- wlej trochę mleka kokosowego (można zastąpić wodą), dodaj olej kokosowy, sól i garam masala;

- zmiel wszystkie składniki z największą mocą na jednorodną masę.

- rozłóż powstałą masę w formie żaroodpornej, wyrównaj równą warstwą;

- wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 7-8 minut.

2. Przygotuj nadzienie. Obierz czerwoną cebulę, pokrój w półpierścienie. Umyj pomidora, wysusz go. Przecinamy go na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie pokrój paprykę w paski.

3. Wyjmujemy formę z podstawą z piekarnika, kładziemy na niej cebulę, pomidory, paprykę. Sól i pieprz. Doprawiamy garam masala. Lekko spryskaj krawędzie wodą, aby nie były zbyt twarde. Zwróć pizzę do piekarnika, kontynuuj pieczenie przez 20 minut.

4. Pozwól potrawie trochę ostygnąć. W międzyczasie myję kolendrę, suszymy ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj i posyp pizzę.

wszystko, możesz spróbować!

okazało się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Garam Masala - 379   kcal/100g
  • Kiełkująca Masza - 30   kcal/100g

Podobne przepisy