skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz przygotować bazę do pizzy. Jest to dość niezwykły proces, ponieważ baza nie zawiera mąki, a zatem nie trzeba wyrabiać ciasta. Więc:
- w misce blendera rozprowadzamy kiełki fasoli mung i płatków owsianych;
- zielone papryczki chili myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na kilka kawałków;
- imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę, wysyłamy do miski blendera wraz z papryczką chili;
- czosnek obieramy, wysyłamy do pozostałych składników;
- szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi;
- pomidor umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do miski blendera razem ze szpinakiem;
- wlej trochę mleka kokosowego (można zastąpić wodą), dodaj olej kokosowy, sól i garam masala;
- zmiel wszystkie składniki z największą mocą na jednorodną masę.
- rozłóż powstałą masę w formie żaroodpornej, wyrównaj równą warstwą;
- wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 7-8 minut.
2. Przygotuj nadzienie. Obierz czerwoną cebulę, pokrój w półpierścienie. Umyj pomidora, wysusz go. Przecinamy go na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie pokrój paprykę w paski.
3. Wyjmujemy formę z podstawą z piekarnika, kładziemy na niej cebulę, pomidory, paprykę. Sól i pieprz. Doprawiamy garam masala. Lekko spryskaj krawędzie wodą, aby nie były zbyt twarde. Zwróć pizzę do piekarnika, kontynuuj pieczenie przez 20 minut.
4. Pozwól potrawie trochę ostygnąć. W międzyczasie myję kolendrę, suszymy ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj i posyp pizzę.
wszystko, możesz spróbować!
okazało się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Garam Masala - 379 kcal/100g
- Kiełkująca Masza - 30 kcal/100g