babeczka cytrynowa na kefirze

pyszna, delikatna, aromatyczna babeczka z cytryną. Prosty przepis!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 72 % 41 g
267 kcal
IG: 2 / 2 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ubij jajka z cukrem.
2. Dodaj kefir i masło.
3. Dodaj mąkę z sodą, wymieszaj.
4. Pokrój cytrynę na 4 części, usuń nasiona, przepuść przez maszynę do mięsa.
5. Dodaj cytrynę do ciasta, wymieszaj.
6. Nasmaruj formę olejem, posyp semoliną.
7. Włóż ciasto do formy i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Schłodzić gotowe ciasto i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy