skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój bakłażana na podkładki 1 cm.
Krok 2:
Sól do smaku.
Krok 3:
Na blasze wyłożonej pergaminem rozprowadzamy umytą obraną paprykę pokrojoną na połówki i bakłażany.
Krok 4:
Warzywa smarujemy olejem roślinnym i wysyłamy do piekarnika w temperaturze 200° na 20 minut.
Krok 5:
Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 6:
Włóż cebulę do słoika i przygotuj marynatę: sól 1 łyżka.cukier 1 łyżka. esencja octu 70% 1 łyżka. wlać wrzącą wodę, var. Marynuj przez 30 minut.
Krok 7:
Posiekaj natkę pietruszki, seler koperkowy.
Krok 8:
Wymieszaj zioła i marynowaną cebulę.
Krok 9:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, rozłóż gotową paprykę.
Krok 10:
Odwróć bakłażana, posmaruj olejem roślinnym, włóż do piekarnika na 5 minut.
Krok 11:
Ostrożnie zdejmij skórkę z pieprzu.
Krok 12:
Gotowe schłodzone bakłażany układamy w formie, doprawiamy czosnkiem, posypujemy pieprzem i solą do smaku.
Krok 13:
Rozłóż paprykę następną warstwą.
Krok 14:
Zasypiamy mieszanką ziół i cebuli.
Krok 15:
W razie potrzeby układamy kolejne warstwy, mamy ich dwie! I wysyłamy do lodówki na 2-3 godziny, lepiej na noc.
Krok 16:
Możesz podawać przekąskę jako niezależne danie, jest równie dobra dla każdego mięsa! Smacznego, obejrzyj nasz szczegółowy film na początku przepisu!
gotową przekąskę najlepiej przechowywać w lodówce przez 8-12 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g