przystawka z bakłażana z papryką do mięsa

Szalenie apetyczna przystawka do mięsa jest przygotowywana jednym tchem. Przystawka jest dobra do mięsa, polecam na piknik, świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Przygotowanie jest proste-zapamiętane przez długi czas!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
63 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój bakłażana na podkładki 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na blasze wyłożonej pergaminem rozprowadzamy umytą obraną paprykę pokrojoną na połówki i bakłażany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa smarujemy olejem roślinnym i wysyłamy do piekarnika w temperaturze 200° na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż cebulę do słoika i przygotuj marynatę: sól 1 łyżka.cukier 1 łyżka. esencja octu 70% 1 łyżka. wlać wrzącą wodę, var. Marynuj przez 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj natkę pietruszki, seler koperkowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj zioła i marynowaną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, rozłóż gotową paprykę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć bakłażana, posmaruj olejem roślinnym, włóż do piekarnika na 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie zdejmij skórkę z pieprzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe schłodzone bakłażany układamy w formie, doprawiamy czosnkiem, posypujemy pieprzem i solą do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż paprykę następną warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zasypiamy mieszanką ziół i cebuli.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby układamy kolejne warstwy, mamy ich dwie! I wysyłamy do lodówki na 2-3 godziny, lepiej na noc.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Możesz podawać przekąskę jako niezależne danie, jest równie dobra dla każdego mięsa! Smacznego, obejrzyj nasz szczegółowy film na początku przepisu!

gotową przekąskę najlepiej przechowywać w lodówce przez 8-12 godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy