ciasto bezowe ze skondensowanym mlekiem i orzeszkami ziemnymi

przewiewny i pyszny deser na słodycze! Szybkie i proste ciasto bezowe ze skondensowanym mlekiem i orzeszkami ziemnymi.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 77 % 55 g
323 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ubij białka w mocną pianę, stopniowo dodawaj cukier.
2. Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż kulki łyżką.
3. Piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 100 stopni.
4. Ułóż bezy na okrągłym naczyniu za pomocą kulek.
5. Skrop wszystko skondensowanym mlekiem i posyp pokruszonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy