biszkoptowe ciasto czekoladowe na oleju roślinnym na wrzącej wodzie

ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, pyszny deser dla początkującego. Ciasto na wrzącej wodzie to świetny deser na herbatę, doskonale łączy się ze świeżymi owocami.
mila94Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 75 % 44 g
277 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. W misce z wysokimi bokami ubij jajka, ubij trzepaczką, aż się spieni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Do innej miski wyślij przesianą mąkę i cukier. Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak, dodaj wanilinę lub cynamon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. W misce z suchymi składnikami dodaj kakao i proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Nie w dużych porcjach suche składniki wsypać do jajek z masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Dodaj mleko do powstałej masy, ciągle mieszając. Ważne jest, aby w cieście nie tworzyły się grudki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Ciasto dokładnie wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Wlać wrzącą wodę i wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Okazuje się, że to ciasto do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11. W naczyniu do pieczenia wyłożyć pergamin wysmarowany olejem i wlać ciasto. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do miękkości, sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Pyszne ciasto na wrzącej wodzie jest gotowe. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posmarować kremem.

ciasto na wrzącej wodzie jest niezwykle delikatne i soczyste. Absolutnie każdy krem nadaje się do takich ciast. Aby uzyskać bardziej doskonały smak, możesz dodać orzechy, jagody, suszone owoce. Ciasto na wrzącej wodzie może być po prostu ciastem na herbatę lub bardziej wyrafinowanym deserem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy