skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. W misce z wysokimi bokami ubij jajka, ubij trzepaczką, aż się spieni.
Krok 2:
2. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.
Krok 3:
3. Do innej miski wyślij przesianą mąkę i cukier. Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak, dodaj wanilinę lub cynamon.
Krok 4:
4. W misce z suchymi składnikami dodaj kakao i proszek do pieczenia.
Krok 5:
5. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
6. Nie w dużych porcjach suche składniki wsypać do jajek z masłem.
Krok 7:
7. Dodaj mleko do powstałej masy, ciągle mieszając. Ważne jest, aby w cieście nie tworzyły się grudki.
Krok 8:
8. Ciasto dokładnie wymieszać.
Krok 9:
9. Wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Krok 10:
10. Okazuje się, że to ciasto do pieczenia.
Krok 11:
11. W naczyniu do pieczenia wyłożyć pergamin wysmarowany olejem i wlać ciasto. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do miękkości, sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Pyszne ciasto na wrzącej wodzie jest gotowe. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posmarować kremem.
ciasto na wrzącej wodzie jest niezwykle delikatne i soczyste. Absolutnie każdy krem nadaje się do takich ciast. Aby uzyskać bardziej doskonały smak, możesz dodać orzechy, jagody, suszone owoce. Ciasto na wrzącej wodzie może być po prostu ciastem na herbatę lub bardziej wyrafinowanym deserem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g