skład / składniki
metoda gotowania
1 etap: wymieszaj mąkę + masło (zetrzyj masło ),dobrze wymieszaj.
2 etap: osobno wymieszaj lodowatą wodę !- TO WAŻNE !+ sól + jajka + ocet
3 Etap: 1 + 2 ETAP razem wymieszaj, podziel na 12 części, włóż do lodówki na 30 minut .
!Krem!
podgrzej mleko, zdejmij z ognia dodaj stopniowo jajka, cukier, cukier waniliowy - dobrze wymieszaj, podpal zagotuj, mieszając drewnianą szpatułką .Krem okaże się gęsty.
wyciągamy ciasto z lodówki, podgrzewamy piekarnik do 220 stopni, na przemian zwijamy i zaczynamy piec ciasta, około 3 minut, gdy wszystkie ciasta są gotowe, zbieramy ciasto, robię częściej na 2 kremach jeden przepis powyżej jest napisany, drugi olej 200 gramów + 1 puszka skondensowanego mleka .
SMACZNEGO, MAM NADZIEJĘ, ŻE SPODOBA CI SIĘ MÓJ PRZEPIS )
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g