skład / składniki
metoda gotowania
wbij dwa jajka do głębokiego naczynia, dodaj tam cukier i bardzo dokładnie ubij. Możesz ubijać trzepaczką, ale łatwiej i szybciej za pomocą miksera.
zetrzyj margarynę i dodaj do powstałej mieszanki powietrza. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki: mąkę, sodę śmietanową i zagnieść ciasto.
jagody należy umyć i ostrożnie oderwać "nosy" z każdej jagody, a następnie zmiażdżyć widelcem i włożyć do ciasta. Bardzo dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być delikatne i plastyczne.
rozwałkuj ciasto na talerz o grubości 1,5 cm za pomocą formy, możesz użyć zwykłej okrągłej lub kręconej, wyciąć wątrobę o pożądanym rozmiarze.
nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia olejem, wystarczy posypać ją mąką i rozłożyć wątrobę.
piec w temperaturze co najmniej 180 stopni po ugotowaniu wyłącz piekarnik i odstaw na kolejne 5 minut.
ciasteczka można jeść z gorącą herbatą lub mlekiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g