zapiekanka z tartych ziemniaków i sera

Prosty przepis, nawet początkująca gospodyni domowa. Obfita i pyszna zapiekanka. Nadaje się jako niezależne danie, a także na przekąskę lub podwieczorek.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 50 % 14 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Koperek z nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj kilka ząbków czosnku na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż 1/2 sera do miski, wbij jajko, dodaj koperek. Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innej filiżance wymieszaj resztę sera, drugie jajko, majonez i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki wymieszać z masą majonezową, solą i pieprzem do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź odpowiednią formę lub patelnię, posmaruj olejem roślinnym i ułóż bazę ziemniaczaną. Umieść masę serowo-koperkową na wierzchu podstawy równomierną warstwą i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz przez około 40 minut. aż powstanie złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy zapiekanka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika,pokrój na porcje i podawaj. Okazało się, że jest to bardzo smaczna i satysfakcjonująca uczta. Gotuj dla zdrowia! Smacznego dla wszystkich!

używane są najprostsze i najtańsze produkty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy