ciasto bananowe na kefirze
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
korz:
wymieszaj kefir, cukier, jajka, sodę, mąkę i olej roślinny.
do smaku możesz dodać orzechy włoskie i rodzynki / suszone morele, mak.
konsystencja powinna przypominać owsiankę i nie powinna być gęsta.
następnie piecz ciasto przez około 45-50 minut w 180 stopniach, a następnie pokrój na dwie części.
krem:
wymieszaj masło ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładkie.
łączymy:
smarujemy pierwsze ciasto kremem, na wierzch układamy pokrojone w plasterki banany.
drugie ciasto również smarujemy od wewnątrz i kładziemy na pierwszym. Następnie pozostaje tylko posmarować górną część tego ciasta, położyć na nim banana i wstawić do lodówki na pół godziny.
Voula, ciasto jest gotowe. Miłego picia herbaty:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g