buraki z owczym serem

Oryginalne i zdrowe danie! Przygotuj i Zaskocz rodzinę! Buraki z owczym serem to bardzo smaczne i spektakularne danie, które urozmaici i osłabi zwykłe rodzinne menu. Po prostu pieczone buraki, ale w połączeniu z serem i sosem zamieniają się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oprócz tego, że jest pyszny, danie jest również bardzo przydatne. Ogólnie warto gotować!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 31 % 10 g
212 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy przygotowywać danie.

2. Będziemy potrzebować czterech buraków tego samego rozmiaru i kształtu. Dobrze umyj buraki pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi.

3. Nasmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, rozłóż buraki i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Być może zajmie to trochę więcej czasu: buraki są gotowe, jeśli można je łatwo przebić czubkiem noża. Jeśli wyczuwalny jest opór, rośliny okopowe należy piec dłużej.

4. Wyjmij buraki z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć, ale nie do końca, aby danie było ciepłe, a nie zimne. Następnie usuwamy z niego skórę, która po upieczeniu bardzo łatwo się usunie. Następnie pokrój buraki poziomo na trzy koła.

5. Trzy twarde sery. Idealnie jest wziąć półtwardy ser-taki jak Pecorino, ale w zasadzie każdy twardy będzie działał. Trzy na drobnej tarce.

6. Na czterech przygotowanych talerzach do serwowania układamy dolne kółka warzyw korzeniowych - po jednym kółku na każdy talerz. Rozprowadzamy na nich ser owczy, który najpierw należy dobrze rozgnieść i wymieszać. Posyp startym twardym serem na wierzchu.

7. Kładziemy drugie kółka i powtarzamy to samo-na nich owczy ser, a następnie twardy ser. Następnie przykryj wszystko trzecią częścią-wierzchołkami buraków.

8. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem (zawsze tylko zmielonym). Dodaj posiekaną natkę pietruszki do mieszanki. Wszystko mieszamy.

9. Wlej powstały sos buraczany z serem, udekoruj gotowe danie smażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami. Możesz użyć dowolnej zieleni według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Ser owczy - 341   kcal/100g

Podobne przepisy