skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy przygotowywać danie.
2. Będziemy potrzebować czterech buraków tego samego rozmiaru i kształtu. Dobrze umyj buraki pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi.
3. Nasmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, rozłóż buraki i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Być może zajmie to trochę więcej czasu: buraki są gotowe, jeśli można je łatwo przebić czubkiem noża. Jeśli wyczuwalny jest opór, rośliny okopowe należy piec dłużej.
4. Wyjmij buraki z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć, ale nie do końca, aby danie było ciepłe, a nie zimne. Następnie usuwamy z niego skórę, która po upieczeniu bardzo łatwo się usunie. Następnie pokrój buraki poziomo na trzy koła.
5. Trzy twarde sery. Idealnie jest wziąć półtwardy ser-taki jak Pecorino, ale w zasadzie każdy twardy będzie działał. Trzy na drobnej tarce.
6. Na czterech przygotowanych talerzach do serwowania układamy dolne kółka warzyw korzeniowych - po jednym kółku na każdy talerz. Rozprowadzamy na nich ser owczy, który najpierw należy dobrze rozgnieść i wymieszać. Posyp startym twardym serem na wierzchu.
7. Kładziemy drugie kółka i powtarzamy to samo-na nich owczy ser, a następnie twardy ser. Następnie przykryj wszystko trzecią częścią-wierzchołkami buraków.
8. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem (zawsze tylko zmielonym). Dodaj posiekaną natkę pietruszki do mieszanki. Wszystko mieszamy.
9. Wlej powstały sos buraczany z serem, udekoruj gotowe danie smażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami. Możesz użyć dowolnej zieleni według własnego gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Ser owczy - 341 kcal/100g