skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Uwielbiam nadzienie makowe w wypiekach, więc twaróg z dodatkiem maku bardzo mi się podobał. Ale jest bardzo sycący, nie zjesz dużo, wystarczyło nam na kilka dni. Do przygotowania twarogu potrzebna będzie rozłączna lub silikonowa forma o średnicy 24-26-28 cm użyłam mąki pełnoziarnistej, więc okruchy były ciemne.
Krok 2:
Włóż mąkę, cukier, masło do miski i zmiel rękami, aż stanie się kruche okruchy.
Krok 3:
2/3 włóż do formy (w razie potrzeby nasmarowanej olejem), mocno ubij wzdłuż dna, nie musisz robić boków. Wyjmij formę do lodówki i pozostałe okruchy.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla o pojemności 2,5-3 litrów, dodaj masło i cukier, zagotuj. Dodaj mak i semolinę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 5:
Mak i kasza manna puchną. Ubij miksturę mikserem, aby nie było grudek.
Krok 6:
Ubij twaróg mikserem jajecznym.
Krok 7:
Dodaj mieszankę twarogową do maku, wymieszaj.
Krok 8:
Wyjmij formę z ciastem z lodówki, połóż nadzienie na wierzchu, spłaszcz. Posyp pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 180 C przez około godzinę.
Krok 9:
Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, bardzo wskazane jest wysłanie na noc do lodówki, a następnie ostrożnie wyjąć z formy. Pod kruchym kruszonką - wilgotne nadzienie o makowym smaku! Miłego picia herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g