twaróg makowy

obfite ciasto o makowym smaku i smaku!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 52 % 25 g
269 kcal
IG: 12 / 19 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Uwielbiam nadzienie makowe w wypiekach, więc twaróg z dodatkiem maku bardzo mi się podobał. Ale jest bardzo sycący, nie zjesz dużo, wystarczyło nam na kilka dni. Do przygotowania twarogu potrzebna będzie rozłączna lub silikonowa forma o średnicy 24-26-28 cm użyłam mąki pełnoziarnistej, więc okruchy były ciemne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mąkę, cukier, masło do miski i zmiel rękami, aż stanie się kruche okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2/3 włóż do formy (w razie potrzeby nasmarowanej olejem), mocno ubij wzdłuż dna, nie musisz robić boków. Wyjmij formę do lodówki i pozostałe okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do rondla o pojemności 2,5-3 litrów, dodaj masło i cukier, zagotuj. Dodaj mak i semolinę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mak i kasza manna puchną. Ubij miksturę mikserem, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij twaróg mikserem jajecznym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę twarogową do maku, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z ciastem z lodówki, połóż nadzienie na wierzchu, spłaszcz. Posyp pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 180 C przez około godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, bardzo wskazane jest wysłanie na noc do lodówki, a następnie ostrożnie wyjąć z formy. Pod kruchym kruszonką - wilgotne nadzienie o makowym smaku! Miłego picia herbaty!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy