skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, około 250-300 ml, Wyślij do ognia, zagotuj. W międzyczasie rozłóż białka w żaroodpornej wysokiej misce lub w rondlu, ubij na bujną pianę.
2. Wlej cukier do pianki białkowej, kontynuuj ubijanie. W tym czasie woda się zagotuje, ustawiamy pojemnik z masą białkową nad garnkiem z wrzącą wodą i kontynuujemy ubijanie.
3. Białka warzymy w łaźni wodnej, aż masa stanie się wystarczająco gęsta. Powinny na nim pozostać bruzdy z Koron.
4. Dodaj skórkę pomarańczową, zdejmij z ognia, ubijaj przez około 5-7 minut, aż białka ostygną do temperatury pokojowej.
5. Dodaj krem z kamienia nazębnego do schłodzonych białek, ubij przez 2-3 minuty. Na tym etapie do powstałej masy można dodać kroplę barwnika spożywczego lub pozostawić ją taką, jaka jest, czyli białą.
6. Napełnij worek cukierniczy masą białkową. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, możesz również użyć silikonowej maty do pieczenia.
7. Sadzimy bezy na przygotowanej blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni, pieczemy przez półtorej do dwóch godzin. Na powierzchni bezesków powinna pojawić się chrupiąca skórka.
8. Schłodzić przysmak na powierzchni roboczej w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do hermetycznego pojemnika do przechowywania. Oczywiście na tym etapie możesz już jeść słodycze.
alternatywnie możesz podać bezę na stole, sklejając ze sobą dwie bezy ganache lub gotowanym skondensowanym mlekiem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Tatar - 0 kcal/100g