ciasto francuskie na kwaśnej śmietanie

chrupiące ciasteczka z rumianą skórką cukru. Zestaw składników jest minimalny, ciasto szybko się ugniata i okazuje się niezwykle smaczne. Jeść z herbatą, kawą lub mlekiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 36 % 23 g
węglowodany 56 % 36 g
378 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę na stół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj mrożone masło lub margarynę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szybko zetrzyj te wióry na okruchy, dodaj proszek do pieczenia, wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 5 mm i pokroić na kawałki o wielkości 5-6 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij trochę jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj nim ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz natłuszczoną stronę w cukrze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zrumieni, 20-25 minut.

zrobiłam ciasteczka z margaryną i nadal były bardzo aromatyczne. Ale zamiast zwykłego cukru możesz użyć wanilii lub wymieszać z cynamonem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy