skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę na stół.
Krok 2:
Zetrzyj mrożone masło lub margarynę na grubej tarce.
Krok 3:
Szybko zetrzyj te wióry na okruchy, dodaj proszek do pieczenia, wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę.
Krok 4:
Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 5 mm i pokroić na kawałki o wielkości 5-6 cm.
Krok 6:
Ubij trochę jajko.
Krok 7:
Posmaruj nim ciasteczka.
Krok 8:
Zanurz natłuszczoną stronę w cukrze.
Krok 9:
Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry.
Krok 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zrumieni, 20-25 minut.
zrobiłam ciasteczka z margaryną i nadal były bardzo aromatyczne. Ale zamiast zwykłego cukru możesz użyć wanilii lub wymieszać z cynamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g