Ciasteczka Słonecznikowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiel nasiona w blenderze razem z cukrem. Nie jest to zbyt małe.
Krok 2:
W gorącym mleku rozpuść margarynę.
Krok 3:
Dodaj posiekane nasiona i miód do mieszanki mlecznej.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Zagnieść elastyczne ciasto, które nie przylega do rąk.
Krok 6:
Uformuj ciasteczka, zwijając kulki z kawałków ciasta i spłaszczając je.
Krok 7:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż lekko się zrumieni, około 20 minut.
ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc jeśli chcesz, dodaj więcej miodu lub cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal / 100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g