ciasto z rodzynkami i kandyzowanymi owocami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagotuj mleko z olejem słonecznikowym, odstaw.
Krok 2:
Włóż margarynę do mleka, możesz ją trochę pokroić. W ten sposób margaryna stopi się, a mleko ostygnie do ciepłego.
Krok 3:
Drożdże rozcieńczyć cukrem, wlać do schłodzonego mleka. Możesz mieć więcej cukru, ale musisz dodać drożdże.
Krok 4:
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do mleka i drożdży i dobrze zagnieść ciasto.
Krok 5:
Zostaw podejście w ciepłym, pozbawionym przeciągów miejscu.
Krok 6:
Kiedy ciasto się zbliżyło, podziel je na kawałki.
Krok 7:
Włóż do natłuszczonych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 170 stopni.30-40 minut, w zależności od kształtu. Po upieczeniu posmaruj białkiem i udekoruj. Z tego przepisu wychodzą 3-4 ciasta wielkanocne.
bardzo aromatyczne i pyszne ciasto. Pomimo kosztów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g