Pasca na mleku margarynie i śmietanie

bardzo udane ciasto. Smacznego. .
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 47 g
293 kcal
IG: 2 / 4 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

do testu:
- zagniatamy ciasto: do drożdży dodajemy połowę porcji cukru, całe mleko i mąkę, aby konsystencja powstałego ciasta była jak na naleśnikach. Wszystko dobrze wymieszaj i umieść na dwie godziny w ciepłym miejscu, aby ciasto dobrze wyrosło.
- kiedy ciasto jest odpowiednie, bierzemy ciasto. Ubij jajka z pozostałym cukrem, aż będą gładkie. Dodaj margarynę w temperaturze pokojowej, śmietanę, sól i rodzynki. Rodzynki należy najpierw umyć, wysuszyć i posypać mąką, aby podczas pieczenia równomiernie rozprowadzić na Wielkanoc.
- stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno łatwo pozostawać w tyle za rękami. Ale ważne jest, aby nie przesadzać z mąką.
- gotowe ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju przez około godzinę.Następnie ugniatamy i układamy na formularzach (na 1/3 objętości formy ).
- umieść w ciepłym miejscu i poczekaj, aż ciasto dopasuje się do krawędzi formy.
- musisz piec ciasta w 180 stopniach, aż będą gotowe. Średnia Wielkanoc piecze się przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
do glazury:
- żelatynę zalać 2 łyżkami. łyżki wody i pozostawić do pęcznienia.
- wlej cukier do rondla i dodaj 4 łyżki.łyżki wody.
- na małym ogniu (ciągle mieszając) gotuj przez 5 minut (aż cukier się rozpuści)
- rozprowadź spuchniętą żelatynę w gorącym syropie i ubij mikserem, aż uzyskasz białą pianę (około 3 minut)
- smarujemy szczyty PASOK i dekorujemy (Wielkanoc musi być upieczona, ponieważ lukier szybko twardnieje)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy