skład / składniki
metoda gotowania
do testu:
- zagniatamy ciasto: do drożdży dodajemy połowę porcji cukru, całe mleko i mąkę, aby konsystencja powstałego ciasta była jak na naleśnikach. Wszystko dobrze wymieszaj i umieść na dwie godziny w ciepłym miejscu, aby ciasto dobrze wyrosło.
- kiedy ciasto jest odpowiednie, bierzemy ciasto. Ubij jajka z pozostałym cukrem, aż będą gładkie. Dodaj margarynę w temperaturze pokojowej, śmietanę, sól i rodzynki. Rodzynki należy najpierw umyć, wysuszyć i posypać mąką, aby podczas pieczenia równomiernie rozprowadzić na Wielkanoc.
- stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno łatwo pozostawać w tyle za rękami. Ale ważne jest, aby nie przesadzać z mąką.
- gotowe ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju przez około godzinę.Następnie ugniatamy i układamy na formularzach (na 1/3 objętości formy ).
- umieść w ciepłym miejscu i poczekaj, aż ciasto dopasuje się do krawędzi formy.
- musisz piec ciasta w 180 stopniach, aż będą gotowe. Średnia Wielkanoc piecze się przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
do glazury:
- żelatynę zalać 2 łyżkami. łyżki wody i pozostawić do pęcznienia.
- wlej cukier do rondla i dodaj 4 łyżki.łyżki wody.
- na małym ogniu (ciągle mieszając) gotuj przez 5 minut (aż cukier się rozpuści)
- rozprowadź spuchniętą żelatynę w gorącym syropie i ubij mikserem, aż uzyskasz białą pianę (około 3 minut)
- smarujemy szczyty PASOK i dekorujemy (Wielkanoc musi być upieczona, ponieważ lukier szybko twardnieje)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g