cytrynowa beza chmurka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Białka ubić mikserem na puszystą masę;
2. Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj proszek;
3. Ubij masę do stabilnych szczytów;
4. Wyciśnij sok z połowy cytryny i usuń skórkę;
5. W soku z cytryny rozcieńczyć szafran i dodać do masy, wymieszać;
6. Dodaj skórkę do masy i wymieszaj;
7. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem;
8. Umieść masę na pergaminie za pomocą kulinarnej strzykawki;
9. Piec bezę w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 100 stopni.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g