cytrynowa beza chmurka

Spróbuj rozpływającej się w ustach chmury z lekką kwaskowatością! Beza z cytryną ma niesamowity smak, można ją ugotować w jednym kęsie i cieszyć się topniejącym pysznym.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 38 g
159 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Białka ubić mikserem na puszystą masę;
2. Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj proszek;
3. Ubij masę do stabilnych szczytów;
4. Wyciśnij sok z połowy cytryny i usuń skórkę;
5. W soku z cytryny rozcieńczyć szafran i dodać do masy, wymieszać;
6. Dodaj skórkę do masy i wymieszaj;
7. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem;
8. Umieść masę na pergaminie za pomocą kulinarnej strzykawki;
9. Piec bezę w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 100 stopni.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy