Francuska beza z kamienia nazębnego

Przygotuj swój ulubiony przysmak! Pyszne i proste! Francuska beza z kamienia nazębnego to pyszna i piękna uczta, która jest idealna na każdą uroczystość. A bezy na patykach z pewnością zachwycą gości na przyjęciu dla dzieci. Gotowanie nie jest trudne ani długie. Najważniejsze jest przestrzeganie przepisu krok po kroku.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 67 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przygotowujemy niezbędne składniki i narzędzia. Z tych ostatnich będziesz potrzebować: drewnianych szaszłyków, torby do gotowania z dyszą "gwiazdką". Jeśli planujesz całkowicie zabarwić bezy na dowolny kolor, lepiej wziąć suchy barwnik. Do częściowego barwienia można użyć płynnego barwnika, który nakłada się paskiem na worek do gotowania. Nie można w ogóle dodawać barwnika-bezy będą piękne bez niego.

2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 90 stopni Celsjusza. Bierzemy szeroką płaską blachę do pieczenia i pokrywamy ją pergaminem.

3. Zaczynamy ubijać białka, do czego najlepiej użyć szklanego pojemnika. Ubijamy ze średnią prędkością do lekkiej piany, po czym przełączamy prędkość na wysoką i zaczynamy dodawać cukier - po trochu, za każdym razem ubijając. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

4. Dodaj krem z kamienia nazębnego-dosłownie szczyptę na czubku noża. Jest potrzebny do stabilizacji białek.

5. Teraz zaczynamy wprowadzać cukier puder-tak jak cukier, dodając części i za każdym razem ubijając, aż się rozpuści. Należy pamiętać, że konieczne jest ubijanie mieszanki do "twardych szczytów". Co więcej, nawet jeśli nie cały cukier się rozpuścił, proces ubijania należy przerwać na tym etapie - "stałe szczyty". Co to jest? Gdy białka są dobrze ubite, a masa błyszczy, a jeśli przechylisz pojemnik do ubijania, białka nie wypływają. Jednocześnie, jeśli trzepaczka zostanie podniesiona ponad masę, pociągnie za nią, tworząc te "twarde szczyty". Oznacza to, że tak nazywa się etap, w którym ubite białka osiągają maksymalną objętość.

6. Jeśli zamierzasz użyć barwnika spożywczego, nadszedł czas, aby go dodać.

7. Ubite białka ostrożnie umieść w torbie cukierniczej. Zaczynamy sadzić bezy. Z torby do gotowania bez dyszy, przesuwając ją spiralnie, wyciśnij białka na blachę do pieczenia. Następnie ostrożnie włóż szaszłyki do bezy. Również bez dyszy możesz sadzić małe bezy w przestrzeni między dużymi. Za pomocą dyszy "gwiazdka" sadzimy bezy o klasycznym kształcie.

8. Wkładamy blachę do piekarnika na około 40 minut. Czas zależy od pożądanego rezultatu, a także od wielkości bezy. Im dłużej są w piekarniku, tym stają się bardziej suche.

to wszystko! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Kamień nazębny - 0   kcal/100g

Podobne przepisy