babeczki z czarną porzeczką i lawendą

szybka wersja pysznego i prostego deseru. Przepis na wspaniałe kolorowe babeczki o zapachu lawendy i przyjemnej kwaskowatości czarnej porzeczki. Zwykle pojawiają się pytania "czy coś można zastąpić czymś". Oczywiście nie możesz zawracać sobie głowy naparem lawendy w śmietanie, nie możesz dodawać porzeczek i robić ciasta w inny sposób. Tylko to będzie inny przepis.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 41 % 23 g
węglowodany 45 % 25 g
290 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włącz piekarnik. Rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj formę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem i mieszaj po jednym jajku. Dodaj tutaj olej roślinny i kefir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj całą mąkę i szybko zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż łyżeczkę ciasta na dnie każdej kokilki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czarną porzeczkę do pozostałego ciasta i delikatnie wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz wypełnij formy w dwóch trzecich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Babeczki włożyć do piekarnika na około 20 - 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do ciężkiej śmietany dodałam suszone kwiaty lawendy dzień wcześniej. Jeśli nie masz lawendy, zrób to bez niej. Do zimnego sera śmietankowego dodaj schłodzoną śmietanę lawendową, cukier puder i ubij wszystko razem, aż uzyskasz gładką śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj schłodzone babeczki gotowym kremem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g

Podobne przepisy