ciasto z chałwą, daktylami, migdałami i pistacjami

nie jest trudno zrobić niesamowite ciasto w smaku i pięknie! Ciasto chałwa jest niezwykłe, bardzo smaczne i oszałamiająco piękne, zwłaszcza jeśli używasz kandyzowanych pąków lub płatków róż. Taki deser z pewnością wstrząśnie wyobraźnią gości. Wszystko w tym cieście jest idealne i harmonijne, a gotowanie jest proste i szybkie - nie więcej niż półtorej godziny.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 59 % 40 g
372 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

włącz piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. Nasmaruj Okrągły kształt o średnicy 24 cm (idealnie rozłączny) masłem, wyrównaj podstawę papierem do pieczenia.

chałwę kroimy na kawałki 1 cm, daktyle i pistacje kroimy grubo na kawałki. Biała czekolada przeznaczona do ciasta, trzy na grubej tarce.

blanszuj migdały, zrób to w ten sposób: wlej wodę do rondla, dosłownie pół litra, zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wlej wcześniej umyte migdały. Czekamy minutę (nie więcej!), po czym zdejmujemy patelnię z ognia i wrzucamy migdały do durszlaka. Pozostaje usunąć z niego skórę i pokroić arbitralnie na kawałki, niezbyt małe.

białka zaczynają bić natychmiast z dużą prędkością miksera. Ubijamy je na miękkie szczyty, po czym zaczynamy stopniowo dodawać cukier (na łyżce stołowej), nie przerywając ubijania. Ubijaj, aż masa stanie się twarda i błyszcząca.

do masy białkowej dodaj chipsy czekoladowe, chałwę, daktyle, żurawinę, mąkę migdałową, pistacje, migdały. Wlej wodę różaną. Delikatnie wymieszaj wszystko i włóż ciasto do przygotowanej formy. Włóż formę do piekarnika na 1 godzinę, a następnie wyjmij z piekarnika i ostudź wypieki w formie.

wlej śmietanę do małego rondla, rozbij białą czekoladę. Stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając czekamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw mieszaninę do ostygnięcia, mieszając co 2 minuty. Jest to konieczne, aby nie tworzyć grudek.

wyjmij ciasto z formy, wypełnij lukrem na wierzchu, posyp pistacjami i kandyzowanymi pąkami (płatkami) róż lub nasionami granatu. Możesz samodzielnie kandyzować róże, smarując je białkiem i posypując cukrem pudrem.

możesz podać ciasto do stołu i cieszyć się arcydziełem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g

Podobne przepisy