skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. Nasmaruj Okrągły kształt o średnicy 24 cm (idealnie rozłączny) masłem, wyrównaj podstawę papierem do pieczenia.
chałwę kroimy na kawałki 1 cm, daktyle i pistacje kroimy grubo na kawałki. Biała czekolada przeznaczona do ciasta, trzy na grubej tarce.
blanszuj migdały, zrób to w ten sposób: wlej wodę do rondla, dosłownie pół litra, zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wlej wcześniej umyte migdały. Czekamy minutę (nie więcej!), po czym zdejmujemy patelnię z ognia i wrzucamy migdały do durszlaka. Pozostaje usunąć z niego skórę i pokroić arbitralnie na kawałki, niezbyt małe.
białka zaczynają bić natychmiast z dużą prędkością miksera. Ubijamy je na miękkie szczyty, po czym zaczynamy stopniowo dodawać cukier (na łyżce stołowej), nie przerywając ubijania. Ubijaj, aż masa stanie się twarda i błyszcząca.
do masy białkowej dodaj chipsy czekoladowe, chałwę, daktyle, żurawinę, mąkę migdałową, pistacje, migdały. Wlej wodę różaną. Delikatnie wymieszaj wszystko i włóż ciasto do przygotowanej formy. Włóż formę do piekarnika na 1 godzinę, a następnie wyjmij z piekarnika i ostudź wypieki w formie.
wlej śmietanę do małego rondla, rozbij białą czekoladę. Stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając czekamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw mieszaninę do ostygnięcia, mieszając co 2 minuty. Jest to konieczne, aby nie tworzyć grudek.
wyjmij ciasto z formy, wypełnij lukrem na wierzchu, posyp pistacjami i kandyzowanymi pąkami (płatkami) róż lub nasionami granatu. Możesz samodzielnie kandyzować róże, smarując je białkiem i posypując cukrem pudrem.
możesz podać ciasto do stołu i cieszyć się arcydziełem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Płatki róż - 0 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Chałwa - 522 kcal/100g