Pizza dwa sery trzy mięsa

bardzo smaczna pizza z kiełbasą, szybka i pyszna. Pizza-jakie inne danie może konkurować popularnością z tym arcydziełem kuchni włoskiej? Autorzy, którzy wymyślili pizzę, są w istocie otwartym ciastem i nie wyobrażali sobie, że pizza stanie się kulinarnym symbolem Włoch. Jednym z ulubionych klasycznych przepisów Włochów jest pizza z wędzonym salami, szynką i boczkiem, pomidorami i oliwkami, z mozzarellą i parmezanem, z pomidorowym sosem czosnkowym z bazylią, oliwkami i cebulą. W naszym przepisie wideo wszystkie sekrety robienia prawdziwego ciasta na pizzę.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 35 % 14 g
247 kcal
IG: 13 / 13 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włóż suche drożdże do ciepłej wody i dobrze wymieszaj.
2. Przesiej mąkę, dodaj sól morską i wymieszaj.
dodaj drożdże rozcieńczone ciepłą wodą (35°C) do mąki i zagniataj ciasto, dokładnie ugniataj ciasto rękami przez 8-10 minut, aż będzie gładkie.
3. Podziel ciasto na 2 identyczne kawałki, uformuj koloboki.
wlej cienką warstwę semoliny na formę i ułóż bułki w pewnej odległości od siebie, posyp bułki mąką. Zwilż czysty ręcznik i przykryj wierzch. Umieść je w ciepłym miejscu na 2 godziny.
4. Drobno posiekaj mozzarellę, pokrój cebulę w półpierścienie, oliwki w pierścienie, pokrój pieczarki na talerze, pomidor w plasterki. Kiełbasę i szynkę pokroić w cienkie plasterki.
odkurzyć deskę do krojenia mąką i cienką warstwą rozwałkować ciasto w kształt koła.
posyp formę kaszą manną i włóż rozwałkowane ciasto.
5. Wlej 1 łyżkę na ciasto. łyżka oliwy z oliwek, umieść 3 łyżki na środku ciasta. łyżki sosu pomidorowego i rozprowadź w kółko.
posyp pizzę pokrojoną mozzarellą, posyp kiełbasą, szynką, boczkiem, oliwkami, grzybami, pomidorami i cebulą, posyp serem na wierzchu. Posmaruj brzegi pizzy oliwą z oliwek.
6. Rozgrzej piekarnik do 190° i piecz przez 10-12 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal / 100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy