gruszka z Roquefort

niezwykle smaczne danie na specjalne okazje! Gruszka z Roquefort to przysmak dla smakoszy. Krewni z pewnością docenią danie. W ten sposób możesz ugotować gruszki na świątecznym stole, to danie będzie dobrze wyglądać na romantycznej kolacji przy świecach. Ogólnie rzecz biorąc, każda okazja to lot fantazji. Gruszka z serem pleśniowym wygląda bardzo apetycznie, ma pikantny i bogaty smak. Sos balsamiczny można kupić lub przygotować samodzielnie. Do przygotowania tego dania jest niezbędny. Mięta powinna być świeża.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 41 % 9 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

do gotowania potrzebne będą duże dojrzałe gruszki. Chociaż owoce powinny być dość dojrzałe, lepiej, jeśli nie są miękkie. W przeciwnym razie podczas pieczenia owoce mogą stracić swój kształt, co jest wysoce niepożądane.

jeśli chodzi o sól, to nie żart, gruszki naprawdę trzeba lekko posolić. Nie musisz bać się eksperymentować, w przeciwnym razie możesz się wiele pozbawić. Takie pikantne danie można zaoferować gościom, będzie to miła niespodzianka.

1. Gruszki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy. Przecinamy każdą na pół. Za pomocą małego ostrego noża ostrożnie wyciąć rdzeń z nasionami. Łodygi nie można usunąć, dzięki niej danie będzie wyglądać piękniej.

2. W naczyniu do pieczenia (możesz wziąć zwykłą blachę do pieczenia) rozłóż połówki gruszki cięciem w dół. Na powierzchni wykonujemy głębokie nacięcie nożem.

3. Lekko posolić gruszki, polać oliwą z oliwek. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

4. W międzyczasie kroimy Roquefort na małe kostki. Umyj liście mięty, osusz ręcznikami papierowymi.

5. Po określonym czasie wyjmujemy gruszki z piekarnika, układamy kawałki sera i liście mięty na powierzchni z nacięciem. Następnie polej balsamicznym sosem śmietanowym.

6. Włóż gruszki z powrotem do piekarnika na około 10 minut. W tym czasie ser będzie miał czas na całkowite stopienie, zaimpregnowanie owocu, nadanie mu niesamowitego smaku. Balsamiczny sos śmietanowy również odgrywa tutaj ważną rolę. W razie potrzeby możesz posypać gruszkę ulubionymi suchymi specjałami do smaku.

tak więc doskonały wynik nie trwał długo!

spróbuj, to takie pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy