ciasto z twarogiem i dżemem crostata

kruche, chrupiące ciasto, delikatny twarożek i słodki dżem!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 66 % 38 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Piekarnik rozgrzać do 180 °C .

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko, cukier, wanilinę na bujną jasną pianę, wlej olej, ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, zagnieść miękkie ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij twaróg w blenderze, aż będzie gładki. Podziel ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3 całości. Większość ciasta rozwałkować na bardzo cienką okrągłą warstwę, umieścić w silikonowej formie (d - 24 cm).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż twaróg równomiernie na dnie ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Top to dżem. Drugą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę i podzielić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Ułóż je na wierzchu jako siatkę. Umieść crostatę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

Crostata to włoskie ciasto kruche z nadzieniem jagodowym lub owocowym. W tym przepisie na nadzienie weź kolejną ricottę lub domowy twarożek z domowego pełnotłustego mleka. Dżem najlepiej nadaje się z lekką kwaskowatością, u mnie śliwka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy