skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Piekarnik rozgrzać do 180 °C .
Krok 2:
Ubij jajko, cukier, wanilinę na bujną jasną pianę, wlej olej, ubij.
Krok 3:
Dodaj mąkę, zagnieść miękkie ciasto.
Krok 4:
Ubij twaróg w blenderze, aż będzie gładki. Podziel ciasto na 2 części: 2/3 i 1/3 całości. Większość ciasta rozwałkować na bardzo cienką okrągłą warstwę, umieścić w silikonowej formie (d - 24 cm).
Krok 5:
Rozłóż twaróg równomiernie na dnie ciasta.
Krok 6:
Top to dżem. Drugą część ciasta rozwałkować na cienką warstwę i podzielić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Ułóż je na wierzchu jako siatkę. Umieść crostatę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
Krok 7:
Smacznego!
Crostata to włoskie ciasto kruche z nadzieniem jagodowym lub owocowym. W tym przepisie na nadzienie weź kolejną ricottę lub domowy twarożek z domowego pełnotłustego mleka. Dżem najlepiej nadaje się z lekką kwaskowatością, u mnie śliwka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g