skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zmiękcz masło wcześniej w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Ubij cukier ze 130 gramami masła
Krok 3:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając.
Krok 4:
Wlej mleko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.
Krok 5:
Ubij jeszcze raz.
Krok 6:
Ułóż gotowe ciasto w foremkach, wypełniając je nie więcej niż 2/3 objętości.
Krok 7:
Przykryj folią i piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie usuń folię i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 8:
Z schłodzonych babeczek usuń środek łyżką i napełnij je śmietaną lub innym nadzieniem. Odpowiedni jest każdy dżem jagodowy lub owocowy, gotowane mleko skondensowane lub sos czekoladowy. Na wierzch użyłam kremu maślanego. Aby to zrobić, ubij pozostałe masło gotowanym skondensowanym mlekiem i odłóż gotowy krem za pomocą torby do gotowania. Udekoruj do smaku. Babeczki czekoladowe są gotowe. Możesz podać natychmiast. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g