skład / składniki
metoda gotowania
1) dodaj śmietanę do stopionego masła, 70 g cukru, dobrze wymieszaj wanilinę, dodaj proszek do pieczenia do mąki i włóż do ciasta przez sito. Dobrze wymieszaj, a następnie przenieś na stół i zagniataj ciasto rękami.Ciasto powinno wyjść elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Wysyłamy do lodówki na godzinę.
2) w tym czasie obieramy jabłka, dzielimy na dwie części, wycinamy nasiona. Możesz posypać jabłka sokiem z cytryny, aby jabłka nie stały się czarne.
3) wlej cukier 50 gr. do spodka., a także przygotowaliśmy białko, mieszając je trochę widelcem lub trzepaczką.
4) rozwałkuj ciasto w opaskę uciskową, podziel na równe 12 części, z każdego kawałka rozwałkuj równą bułkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto. Zwiń jabłko w cukier, połóż na środku rozwałkowanego ciasta i uformuj bułkę, mocując krawędzie ciasta na środku do góry. Zanurz jedną wypukłą stronę bułki najpierw w białku, a następnie w cukrze i rozłóż na przygotowanej blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut na średnim ogniu, aż bułka będzie złota
miłej herbaty ze wspaniałymi, pysznymi i słodkimi jabłkami w cieście. Bułeczki można podawać z miodem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g