pieczone kasztany po włosku

Przygotuj jedno z ulubionych dań Włochów! Niezwykłe i smaczne. Pieczone kasztany można podawać jako samodzielne danie lub jako nadzienie do indyka lub kurczaka. Bardzo smaczne do podania z brukselką jako przystawką, a także posiekane-jako składnik ciast i innych deserów. Podczas smażenia kasztany wydzielają delikatny i lekko słodki aromat, jego konsystencja jest podobna do ziemniaczanej.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 90 % 28 g
131 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

Włochy są największym producentem kasztanów w Europie, w szczególności uprawiają jeden z najsmaczniejszych rodzajów kasztanów w Toskanii. Kasztanowcy byli kiedyś uważani za biednych ludzi, a teraz kasztany stały się towarem luksusowym, zwłaszcza w okresie zimowym. Sezon kasztanowy przypada na okres od września do stycznia. Tradycyjnie przygotowywane są na Święto Dziękczynienia, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Każdego roku jesienią pojawia się wiele straganów sprzedających papierowe opakowania w kształcie stożka z prażonymi kasztanami.

do gotowania należy wybrać duże kasztany. Powinny być błyszczące, a nie matowe. Skóra powinna być gładka, nie pomarszczona.

niektórzy szefowie kuchni twierdzą, że najlepszym sposobem pieczenia kasztanów są gorące węgle na grillu lub kominku. Ale jeśli nie ma takiej możliwości, możesz smażyć na kuchence gazowej. Najważniejsze jest, aby wybrać przestronną żelazną patelnię z perforowanym dnem. Płomień powinien dotknąć kasztanów. Jeśli nie ma specjalnej patelni lub palnika gazowego, możesz usmażyć kasztany w piekarniku.

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Za pomocą wystarczająco ostrego noża wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża po okrągłej stronie każdego kasztana. Zapobiegnie to pękaniu pod wpływem ciśnienia wewnętrznego podczas ogrzewania.

3. Rozłóż przygotowane kasztany na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika. Smażyć, aż skóra zacznie się rozchodzić w miejscach nacięć, a wnętrze kasztanów zmięknie. Czas smażenia zajmie około 15-20 minut. To zależy od wielkości kasztanów. Te mniejsze szybciej osiągną gotowość.

4. Przenosimy kasztany na stary ręcznik, owijamy je. Ściśnij mocno, aby usłyszeć trzask. Trzymamy to przez kilka minut. Po oczyszczeniu ze skorupy. Wykonana manipulacja ręcznikiem pozwoli Ci wyczyścić kasztany bez najmniejszych trudności.

podawaj kasztany na stole pyszne przy lampce wina. Ale to zależy od własnego uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasztan szlachetny świeży - 194   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny suszony - 377   kcal/100g
  • Gotowane kasztany - 131   kcal/100g

Podobne przepisy