Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pośpiechu

smaczne, satysfakcjonujące i nieskomplikowane danie przyda się rozpieszczać siebie i gości. Przepis jest interesujący ze względu na swoją prostotę i niezwykły smak. Możesz dodać dowolny składnik do naczynia, bo grzyby, pomidory i będzie lśnić nowymi kolorami!
Katarzyna AndrzejewskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 41 % 12 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kupujemy potrzebne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj ziemniaki i cebulę. Lepiej kupić kurczaka już pokrojonego, najwygodniejsze jest chakhokhbili na podłożu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynuj mięso w osobnym pojemniku z łyżką sosu sojowego, szczyptą soli, odrobiną oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na duże półpierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki kroimy w małe kostki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ziemniaki i cebulę w dużym naczyniu, dopraw przyprawami do smaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprawiamy naszą mieszankę warzywną majonezem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż nasze ziemniaki z cebulą do formy pokrytej folią

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż już marynowane mięso z kurczaka na wierzchu ziemniaków

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch posyp tartym serem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ukryj całą zawartość pod folią

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 45

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 45 minutach zdejmij folię i ugotuj nasze pyszne przez kolejne 20 minut w trybie konwekcja, aż do całkowitego ugotowania

smaczne, satysfakcjonujące, nieskomplikowane danie, przydatne do rozpieszczania siebie i niespodziewanie przybyłych gości

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy